I.v.m de corona crisis is de reunie 2020 niet doorgegaan, voor 2021 is nog geen datum gepland. Op 16 december is onze sobat Dirk Heetebrij overleden. Op 13 juni is onze sobat Gerrit Westerbaan overleden. Op 13 september j.l. is onze Sobat Jo Zweiphenning overleden.

Om te lezen…

 

 

Onder het teken van de Morgenster

 - Woendi tot 1962 -

 Thijs van der Zanden

 

 

Als we mogen afgaan op krantenberichten krijgen we misschien wel eens de indruk, dat het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea, het huidige Papua en West Papua, een vergeten gebied is. Berichtgeving uit dit gebied of publicaties daarover bereiken ons zeer spaarzaam via onze media.
Echter, afgaande op de in 2012 nieuw verschenen boeken, blijkt het tegendeel. Blijkbaar zijn er nog steeds een groot aantal onderzoekers, antropologen en overige auteurs die willen berichten over dit gebied en hun bevindingen en ervaringen willen delen met een geïnteresseerde ‘lezersmarkt’. Ik telde in 2012 tot nu toe 17 nieuw uitgegeven boeken waaronder 7 Nederlandse uitgaven (zie:
http://www.papuaerfgoed.org/nl/views/recpubview ).

 

Een van de laatst verschenen exemplaren van 2012 is een kloeke en mooi uitgevoerde pocketuitgave van het boek ‘Onder het teken van de Morgenster’ van Thijs van der Zanden. Afkomstig uit Brabant werd hij als dienstplichtig militair (infanterist) uitgezonden naar Nederlands Nieuw Guinea en ingedeeld bij het Infanterie Beveiligingspeleton dat goeddeels op het eiland Woendi was gestationeerd en in eerste instantie bedoeld was als bewaking van de radar die op het eiland was geplaatst.


Op lichtvoetige wijze beschrijft hij zijn eenjarig verblijf op Nieuw-Guinea en hoe hij dit verblijf heeft ervaren. Een pluspunt is, dat hij zich niet beperkt tot zijn eigen ervaringen, maar dat het boek is aangevuld met verhalen en anekdotes van collega-infanteristen, commando’s en leden van de Koninklijke Luchtmacht. Daarbij komen eveneens de verhalen tot leven toen besloten werd om Indonesische infiltranten op het eiland te interneren.

 

Hoewel deze uitgave als ‘leesboek’ wordt gepresenteerd maken de 189 foto’s die tussen de tekst doorlopen het ook tot een mooi ‘fotoboek’.

 

Met ”veel leesplezier” eindigt Thijs van der Zanden zijn voorwoord in het boek. Maar ook zonder deze aan het papier toevertrouwde wens beleefde ik genoeglijke uren tijdens het lezen en voelde ik mij weer even teruggevoerd in de tijd, die wij vermoedelijk geen van allen zouden hebben willen missen.

 

Bestellen: http://www.boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=3471

 

of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Koen J. de Jager
Hoofd menu

Open menu

Statistieken

Artikelen bekeken hits
909212
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com