I.v.m de corona crisis is de reunie 2020 niet doorgegaan, voor 2021 is nog geen datum gepland. Op 16 december is onze sobat Dirk Heetebrij overleden. Op 13 juni is onze sobat Gerrit Westerbaan overleden. Op 13 september j.l. is onze Sobat Jo Zweiphenning overleden.

 

http://woendi.nl/images/Foto-toevoegen/hoksbergenb%20494x640.jpg

 

Nieuw-Guinea

 Vijftig jaar later

 1962-2012

 

Veteraan René Hoksbergen na 50 jaar terug in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea

 

René Hoksbergen, 40.09.21.160, lichting 60.4, zette in 1961 alles op alles om te worden uitgezonden naar Nieuw-Guinea, destijds doelwit van agressie van het Indonesische leger. Het avontuur trok hem, maar ook de overtuiging dat Indonesië niets te zoeken had op dat immense eiland en dat de Papua’s de dupe zouden worden van een eventuele bezetting door de Indonesiërs.

Om de kans op uitzending te vergroten laat hij niets onbenut, daarbij de militaire hiërarchie negerend. Het lukt hem uiteindelijk en van augustus 1961 tot juni 1962 doet hij als korporaal-schrijver dienst op Biak, een klein eiland voor de noordkust.

Vijftig jaar later, het is november 2012, wordt het vertrek van de Nederlandse militairen uit Nieuw-Guinea in 1962, op Biak herdacht. René besluit nu eindelijk een terugreis in het verleden te gaan maken, samen met een groep veteranen.

In een beeldend en boeiend geschreven verslag vertelt Hoksbergen over zijn ervaringen als militair op Biak en over de indrukwekkende herdenkingsreis vijftig jaar later. Hoe ziet Biak er na al die tijd uit en zal hij nog mensen terugvinden die hij toen gekend heeft? Hoe treft hij dat paradijselijke eiland Woendi aan, waar hij 50 jaar eerder Indonesische gevangenen naartoe bracht? En welke invloed heeft hun diensttijd in Nieuw-Guinea op het verdere leven van de veteranen gehad?

René Hoksbergen heeft het vastgelegd in een mooi uitgegeven boekje, voorzien van vele foto’s en met een voorwoord van Ben Bouman, Brigade Generaal der Artillerie b.d.

 

Hoofd menu

Open menu

Statistieken

Artikelen bekeken hits
909209
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com