I.v.m de corona crisis is de reunie 2020 niet doorgegaan, voor 2021 is nog geen datum gepland. Op 16 december is onze sobat Dirk Heetebrij overleden. Op 13 juni is onze sobat Gerrit Westerbaan overleden. Op 13 september j.l. is onze Sobat Jo Zweiphenning overleden.

 

Ik ben Wim ten Wolde geboren 25-4-1938 te Deventer.

 

Op 16 jarige leeftijd ben ik als beroeps bij de marine gegaan. Ik heb op verschillende schepen gevaren het laatst, dat was in 1958, op de onderzeeboot de Tijgerhaai, dat was een boot van vlak na de tweede wereld oorlog. 

Vandaar uit ben ik in maart 1959 naar Biak overgeplaatst. Samen met twee Hollandse jongens en 3 Papoea’s werkte ik in een magazijn dat was vlak naast de kantine. Dat gebouw was opgedeeld in twee delen, naast mijn gedeelte zat een wapenwerkplaats van de landmacht. 

In april 1960 ben ik naar Woendie toegegaan om daar 2 Oerlikons te plaatsen en om daar schietles in te geven. Toen ik hier mee klaar was zou ik terug gaan naar Biak.  

Op de dag dat ik terug zou gaan pakte ik mijn spullen bij elkaar. Ik had ook een jachtgeweer bij me. Toen ik mijn spullen buiten had gezet pakte ik mijn jachtgeweer boven aan de loop vast en liep er mee naar buiten. Ik zette het bij de deur tegen de muur aan en op dat moment ging er een schot af. Hierbij schoot ik me door mijn linker hand en bovenarm.  

De dag ervoor had ik het wapen nog schoon gemaakt en samen met de patronen in de slaapbarak neergezet. Hoe die patroon in het wapen terecht is gekomen weet ik niet want na het schoonmaken heb  ik het niet meer gebruikt. Het wapen en de patronen kon ik niet achter slot en grendel opbergen want een kast had ik niet.  

Ik ben met spoed met een speetboot van de MLD naar de ziekenboeg op Biak overgeplaatst. 

De volgende dag ben ik overgevlogen naar het ziekenhuis in Hollandia, ik verkeerde in kritieke toestand.  

In Hollandia zijn ze 11 uur aan het opereren geweest en daarna nog 4 keer, Ik had 1% kans om mijn hand te behouden en die 1% heb ik gepakt.  

Op 30 juli 1960 ben ik terug gegaan naar Nederland daar ben ik in Leiden nog eens 8 keer geopereerd. Nadat ik op kosten van de marine gestudeerd had werd ik uit de dienst ontslagen. Tot aan mijn vut leeftijd heb ik altijd gewerkt ik was stempelmaker gereedschapsmaker. 

Ik verkeer in goede gezondheid en geniet van iedere dag. Vaak denk ik nog aan NNG terug en ik blijf het een schande vinden dat we de Papoea’s verraden hebben.

 

Wim ten Wolde

 

Reacties op  bovenstaand artikel graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Hoofd menu

Open menu

Statistieken

Artikelen bekeken hits
909210
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com